Monday 28 June 2010

Juhannus


Juhannusta vietettiin Pastorilassa pitkän kaavan mukaan. Aattoa edeltävänä iltana saapuivat juhannusvieraat. Keittiön pöydälle laitettiin ensimmäiseksi isomummon juhannusliina.

Aattoaamuna soi herätyskello lypsylle läheiselle maitotilalle. Reipas emäntä lorautti juoksuttimenkin sekaan ja Pastorilassa päästiin heti keittopuuhiin. Suurin osa päivää kului keittiötöiden ohella juhannussalkoa valmistellessa. Kukat ja koivunoksat löytyivät omalta niityltä. Illalla soitettiin Pastorilassa vanhaa gramofonia ikkunat auki leppoisan lämpimään juhannusyöhön. Taisi joku ottaa muutaman tanssiaskeleenkin.

Juhannuspäivänä nautittiin auringosta ja lämmöstä, hyvästä ruoasta ja seurasta.

Pastorilan raparperisima:

1 kg raparperia
4 l vettä
9 dl sokeria
1/2 tl hiivaa
kanelitanko

Kiehauta raparperit ja kanelitanko vedessä. Siivilöi raparperi pois. Lisää sokeri ja jäähdytä. Lisää hiiva tilkkaan vettä sekoitettuna. Anna käydä vuorokausi. Pullota. Laita jokaiseen pulloon hieman sokeria. Säilytä seuraava vuorokausi puolilämpimässä esim. viileähkössä varastossa ja sen jälkeen jääkaapissa.

No comments:

Post a Comment